Warning: A non-numeric value encountered in /home/barbar30/public_html/online-rekenmachine.com/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5852

BMI berekenen

Bereken hier eenvoudig en snel jouw BMI of Body Mass Index. Je BMI berekenen, doe je door in onderstaande calculator jouw gewicht, lengte en leeftijd in te geven. Vervolgens klik je op ‘berekenen’. Wil je weer opnieuw beginnen? Klik dan op ‘reset’. Onderaan deze pagina krijg je meer uitleg over wat de verschillende BMI-waarden betekenen.

kg
cm
jaar
BMI

Wat is BMI?

BMI staat voor Body Mass Index. Het is een waarde die de verhouding uitdrukt tussen je lengte en je gewicht of massa. Je kan in principe zelf jouw BMI berekenen. Daarvoor deel je jouw huidige gewicht door jouw lengte in meter. Die uitkomst deel je nogmaals door jouw lengte. bv. Jouw gewicht is 61kg en jouw lengte is 1,70m. BMI = (61/1,7) / 1,7 = 21. 

BMI berekenen: de uitkomst

De uitslag van jouw BMI is natuurlijk weinigzeggend als je niet weet hoe je de resultaten moet interpreteren. BMI resultaten worden onderverdeeld in categorieën met bepaalde waarden. 

BMI lager dan 19

Blijkt jouw BMI na berekening lager dan 19 te zijn? Dan heb je ondergewicht. Ondergewicht is een conditie die mogelijk een gevaar kan betekenen voor je gezondheid. Neem contact op met de huisarts of een diëtist om de resultaten te bespreken.

BMI tussen 19 en 24

Uw BMI is tussen 19 en 24. Dit betekent dat je een gezond gewicht hebt. Zorg dat je op gewicht blijft en let op dat je tijdig bijstuurt wanneer jouw BMI zich dichtbij de onder- of bovengrens bevindt.

 

BMI tussen 25 en 30

Wanneer jouw BMI zich tussen 25 en 30 bevindt, heb je overgewicht. Er is nog geen zorgwekkend gevaar voor de gezondheid. Je let er wel best op dat je zeker niet meer aankomt. Neem eventueel contact op met een arts of diëtist.

BMI tussen 30 en 40

Jouw BMI ligt tussen 30 en 40. Je bent zwaarlijvig. Een andere medische term voor zwaarlijvigheid is obesitas. Obesitas brengt allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Neem contact op met een arts of diëtist.

BMI hoger dan 40

Bij een BMI hoger dan 40 wordt er gesproken van extreem overgewicht of morbide obesitas. Het is van uiterst belang dat je zo snel mogelijk contact opneemt met een arts. Jouw gezondheid is in groot gevaar en je moet dringend gewicht verliezen.

bmi berekenen online rekenmachine

BMI kanttekeningen

Opgelet, bovenstaande BMI calculator is enkel geldig voor volwassen. BMI wordt doorgaans niet gebruikt voor kinderen. Voor hen is het beter een groeicurve te gebruiken. 

De Body Mass Index kan je vertellen of je een gezond gewicht hebt ofwel over- of ondergewicht. Het wordt al sinds jaar en dag wereldwijd gebruikt. Er moet echter een kanttekening gemaakt worden bij het gebruik ervan. Mensen met veel spieren zoals bodybuilders kunnen namelijk een BMI hebben van meer dan 30, terwijl zij geen grammetje vet hebben. Omgekeerd kan iemand een laag of gezond BMI hebben, terwijl het vetpercentage veel te hoog is. Het spreekt voor zich dat de BMI waarden voor hen niet van toepassing zijn.

Het is niet volledig correct om enkel op basis van lengte en gewicht te bepalen of iemand een gezond gewicht heeft. Body Mass Index houdt immers geen rekening met waar dat gewicht vandaan komt, vet of spieren. Zoals hierboven vermeld, geeft het een goede indicatie. Daar blijft het echter bij. Wat van belang is, is het vetpercentage van ons lichaam. De beste en meest eenvoudige manier om dat vetpercentage lokaal te meten, is de zogenaamde huidplooimeting. De huidplooimeter is een soort tang waarmee je de dikte van de vetlaag en huid op een specifieke plaats kunt meten. 

Gewone rekenmachine nodig? Klik hier.